Kungliga Slottet (Kraljevska palata

Smeštena je u samom srcu Stokholma na otoku Riddarholmen. Kraljevska palata je službena rezidencija švedskih monarha i glavna lokacija za službene državnje događaje. Sa 608 soba nalazi semeđu najvećim palatama Evrope. Atrakcije uključuju Apartmane za gozbe, Apartmane vitezova, Državničku dvoranu, Kraljevsku riznicu, Muzej antikviteta Gustava III i Kraljevsku kapelu.

 

Historiska Museet (Muzej nacionalnih antikviteta)

 

Ovo je nacionalni istorijski muzej Švedske, koji prati istoriju zemlje od kad se zna za nju do današnjice, sada je ukrašen spektakularnom Zlatnom sobom, u kojoj se nalazi zlato Vikinških poglavara. Ove gomile, pribrane iz grobnica i skrovišta, prikazuju Vikinšku kulturu Skandinavije u najbogatijem i najveličanstvenijem izdanju. Takođe se u muzeju nalazi jedna od najboljih evropskih kolekcija srednjovekovnih drvenih verskih skulptura.  

 

 

Skansen

 

Muzej, i ujedno zoološki vrt na otvorenom, osnovan je 1891. godine sa ciljem očuvanja Švedske ruralne kulture. Tamo možete videti raznorazne farme, i kuće iz svih perioda i iz cele zemlje. U farmama se nalaze životinje tradicionalnih vrsta o kojima se brinu farmeri u kostimima u skladu sa vremenom. U Zološkom vrtu i Akvarijumu možete naći i domaće, ali i egzotične životinje. Dečiji cirkus, i Zoološki vrt je ono što Skansen čine posebnim.

 

Vasamusset (Vasa Muzej)

 

Najposjećivaniji muzej u Švedskoj sadrži ratni brod Vasa, potopljen van Stockholmske luke na prvom putovanju 1628. godine. Brod je sagrađen po naređenjui velikog kralja Vasa Gustavusa Adolphusa, i bio je najmoćniji ratni brod tog doba. Pažljivo očuvan, ovaj brod sad počiva u glavnoj dvorani muzeja. U muzeju se mogu pogledati i brojne projekcije o životu na brodu.