Vazdušni i vodeni saobraćaj

17/02/2013 11:13

Unutrašnji vodeni saobraćaj Švedske je razvijen i dug 2.052 km. Posebno je značajan prevoz po velikim švedskim jezerima u središnjem delu zemlje, iz Jelmara recimo. Međutim problem nastaje zimi, kada se na unutrašnjim vodenim putevima stvara sloj leda koji pravi potpuni zastoj prometa. U državipsotoji niz kanala, najčešće građenih kao beze između jezera. Najvažnije unutrašnje (jezerske) luke su Jenćeping, Orebro i Vesteros. 

U Švedskoj postoji i veliki broj aviopreduzeća, od kojih je najpoznatije ''Skandinejvijan erlajns sistem'' ili kraće i poznatije ''SAS'', to je zajedničko avio preduzeće i za Dansku i Norvešku. 

U zemlji postoji ćak 255 upisanih aerodroma još od 2000. godine, od kojih je 49 uvršteno na listu međunarodnih aerodroma sa IATA kodom. Zbog izolovanosti mnogih delova ove zemlje 41 aerodrom ima stalne linije za prevoz putnika, i to najveći deo njih samo ka Stokholmu, a leti tu su čarter linije do turističkih odredišta. 

Najvažnije vazduhoplovno čvorište u Švedskoj je stokholmski aerodrom ''Arlanda'' koji se nalazi 40km severno od grada. Ovo je ujedno treći aerodrom po prometu u Skandinaviji. Drugi po važnosti aerodrom je ''Geteborg-Landveter''