Klima

16/02/2013 13:36

Klima Švedske je kontinentalna, na nju pre svega utiče položaj Skandinavskih planina koje sprečavaju prodiranje toplih i vlažnih vetrova s Atlanskog okeana,ali omogućava prodiranje hladnih vazdušnih masa iz subpolarnih krajeva. Temperature sredinom januara su oko -2 na jugu, i -10 na sjeveru, julska se kreće od 12 do 14 stepeni Celzijusa. Bez obzira na položaj Skandinavskog poluostrva, Švedska ima veoma povoljnu klimu.Polja niskog pritiska sa Atlantika naglo (sa severozapada) donose topao vazduh.Zahvaljujuci ovakvom vremenu, temperaturne razlike između dana i noci, leta i zime, nisu tako velike, posebno u zapadnoj Švedskoj. 

Međutim, na istoku je klima oštrija, tačnije,leta su toplija a zime hladnije, i to zbog zone visokog pritiska na istoku. 

Vremenska razlika između severnog i južnog dela zemlje je najmanja leti, jer su tada severni delovi zemlje topliji pošto je dan duži. Jesen i zima, dolaze ranije u severne delove, dok južni obalski delovi imaju dugo ali blago jesenje vreme. Severni deo, naravno ima duže i hladnije zime sa obilnijim padavinama. U severnim delovima Švedske se sneg zadržava na tlu i do sedam meseci, a more u severnom delu Bodničkog jezera je zaleđeno oko šest meseci. Proleće dolazi krajem maja, a na jugu sredinom marta, dok u centralnu dolazi krajem aprila.

Na severu švedske gde preovladavaju planine klima je uglavnom subartička, a na najvišim vrhovima polarna.

Količina padavina se smanjuje od Skandinavskih planina, prema istoku, i od juga prema severu.