Gamla Stan (Stari Grad)

17/02/2013 12:43

Gamla Stan je jedan od najvećih, i najbolje očuvanih srednjevekovnih gradskih centara u Evropi, i istovremeno i jedna od najistaknutijih atrakcija u Stokholmu. Gamla Stan je mesto gde je Stokholm osnovan 1252. godine.

Stari deo Stokholma je prepun muzeja, raznih zanmenitosti, atrakcija, restorana, kafea, mesta za kupovinu, a posebno ga vole ljubitelji ručnih radova i suvenira. Ono što ovaj Stari Grad čini karakterističnim jesu uske kaldrmisane ulice sa velikim brojem zgrada u raličitim nijansama zlatne, braon i bordo boje. 

Čak i dan danas, možemo videti neke freske iz srednjeg veka iza viidljivih fasada...a zimi, ovaj deo grada podseća na one opise mesta iz bajki. 

 

Gamla Stan se može ponositi mnogim znamenitostima poput Švedske Nacionalne Katedrale, Nobleovog muzeja, i Kraljevske Palate. 
Västerlånggatan and Österlånggatan su glavne ulice, a Stortorget je najstariji trg u Stokholmu. On je i centralna tačka odakle ide ulica Köpmangatan, najstarija ulica u Stokholmu koja se pominje još u 14-om veku. 
Najuža uličica u gradu je Mårten Trotzigs gränd (Mårten Trotzigs alley) i nju je najteže i naći. Najšira je 90 cm.