Geografski položaj, reljef...

Švedska se nalazi na istočnom delu Skandinavskog poluostrva i jedna je od najnaseljenijih zemalja severne Evrope. Površina Švedkse iznosi oko 449.946 km kvadratnih i ima oko 9,2 miliona stanovnika. Na severoistoku se graniči sa Finskom, a na zapadu sa Norveškom dok na istok izlazi na Baltičko more i Botnički zaliv. 

Veliki deo Švedske je pokriven vodama (oko 15%) sa 30 rekla i 90 000 jezera. Jedno od najvećih jezera Zapadne Evrope, jeste švedsko jezero Vanern, pored njega, druga veće jezera su: Beter, Jelman, Stor, Siljan, Torne, a neke od najvećih reka su: Klar, Dal, Lulea, Umea Muonio i druge.

Švedska je četvrta evropska država po veličini a pošto se prostire pravcem sever-jug  dužinom od 1600 km podeljena je na tri regije: Norrland(Severna Zemlja), Svealand i Gottland i 25 regija. Svealand i Gottland dobile su naziv po plemenima Sveda i Gota koja su prvobitno nastanjivala te oblasti. Najjužniji deo zemlje, Skane, je nastavak naplodnijih polja Nemačke i Danske.  Na severu su šume i viši predeli sa ne baš tako plodnim zemljištem kao na jugu. Ostali delovi južne Švedske, sastoje se iz stenovitih predela i jezera, koji su najtipičniji za predeo oko Stokholma i Geteborga.

Nacionalni parkovi

Abisko,Sarek i Dundret...

16/02/2013 15:00

...su prvi nacionalni parkovi koje je osnovala Švedska, sa namerom da zaštiti prirodna bogatstva. Ona je ujedno i prva zemlja u Evropi koja je uradila tako nešto. Na taj način, poslednji delovi evropske divljine su sačuvani od ekspoloatacije i uništavanja. 

 

Klima

Klima

16/02/2013 13:36

Klima Švedske je kontinentalna, na nju pre svega utiče položaj Skandinavskih planina koje sprečavaju prodiranje toplih i vlažnih vetrova s Atlanskog okeana,ali omogućava prodiranje hladnih vazdušnih masa iz subpolarnih krajeva. Temperature sredinom januara su oko -2 na jugu, i -10 na sjeveru, julska se kreće od 12 do 14 stepeni Celzijusa. Bez obzira na položaj Skandinavskog poluostrva, Švedska ima veoma povoljnu klimu.Polja niskog pritiska sa Atlantika naglo (sa severozapada) donose topao vazduh.Zahvaljujuci ovakvom vremenu, temperaturne razlike između dana i noci, leta i zime, nisu tako velike, posebno u zapadnoj Švedskoj. 

Međutim, na istoku je klima oštrija, tačnije,leta su toplija a zime hladnije, i to zbog zone visokog pritiska na istoku. 

Vremenska razlika između severnog i južnog dela zemlje je najmanja leti, jer su tada severni delovi zemlje topliji pošto je dan duži. Jesen i zima, dolaze ranije u severne delove, dok južni obalski delovi imaju dugo ali blago jesenje vreme. Severni deo, naravno ima duže i hladnije zime sa obilnijim padavinama. U severnim delovima Švedske se sneg zadržava na tlu i do sedam meseci, a more u severnom delu Bodničkog jezera je zaleđeno oko šest meseci. Proleće dolazi krajem maja, a na jugu sredinom marta, dok u centralnu dolazi krajem aprila.

Na severu švedske gde preovladavaju planine klima je uglavnom subartička, a na najvišim vrhovima polarna.

Količina padavina se smanjuje od Skandinavskih planina, prema istoku, i od juga prema severu.

Životinjski svet

Fauna

16/02/2013 14:51

Fauna Švedske i Skandinavije uopšte, dosta je uništena još od ledenog doba pa sve do današnjeg dana. Vukova gotovo i da nema, dok lisica i medveda još uvek ima u severnim šumama. Zbog preteranog lova, losovi su sada zaštićeni pa se broj ulovljenih losova godišnje smanjio drastično, sa čak 1000 na 150-200. 

Od životinja koježive na moru, ili u jezerima, tu su Baltičke foke, bakalari na atlantskoj obali, u rekala to su štuke, bakalari i drugi...